Immo Berquin

Vastgoedtip van de week - Is jouw woning “beschermd” of niet ?

Na het EPC-attest, het keuringsattest voor elektriciteit, de verplichte vermelding van overstromingsgevoeligheid, … heeft 2015 nog iets extra in petto voor zij die een woning (ver)kopen of (ver)huren. Zo moet voortaan ook worden meegedeeld of een pand beschermd is of voorkomt op een inventaris onroerend erfgoed. En dat is niet onbelangrijk, want wie een woning koopt die beschermd of geïnventariseerd heeft, moet weten welke gevolgen daaraan verbonden zijn.

Een voorbeeld: als je morgen een gebouw koopt dat als bouwkundig erfgoed staat geïnventariseerd, kan je dat niet zomaar afbreken, maar moet er aan specifieke vereisten voldaan worden. Ook voor de meeste ingrepen aan een monument heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Net zoals je voor kleinere werken aan beschermde monumenten een toelating nodig hebt van het agentschap Onroerend Erfgoed.

De vastgoedmakelaar controleert vandaag sowieso al de erfgoedwaarde van een pand. Maar met deze nieuwe regeling is het nu ook wettelijk verankerd. Wat er dan precies moet gebeuren? Wie een beschermd pand verkoopt of verhuurt moet in de publiciteit én in het compromis vermelden dat het om een beschermd goed gaat, en wat de precieze rechtsgevolgen daarvan zijn. Voor woningen die onder geïnventariseerd erfgoed vallen, moet dit alles niet in de publiciteit worden opgenomen maar wel in het compromis.

Het is goed dat de consument steeds beter geïnformeerd wordt. Al wordt het een uitdaging om de toestroom aan bijkomende informatie begrijpelijk en verstaanbaar te houden.

Dajo Hermans, woordvoerder van de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen)
Bron:  CIB